Sysmex Nederland
Menu

SPECTROGREEN review: Het nieuwe radiale meten voor ICP

Tineke Mink

Jarenlang dachten we als chemici, dat de keuze voor een ICP-OES systeem er eentje was tussen gevoeligheid en robuustheid. Een axiale meting geeft de laagste detectielimieten, maar enkel voor matrices met een zoutconcentratie tot 10% en het vereist langere stabilisatietijden. Anderzijds, een radiale meting wordt gebruikt in vrijwel alle matrices (tot 40% zoutconcentratie), heeft een snellere opstarttijd en excelleert in gebruiksgemak en robuustheid. Op de dag voor Valentijnsdag heeft SPECTRO een belangrijke stap gemaakt in deze discussie door de lancering van een nieuwe ICP: SPECTROGREEN. Na een paar maanden gewerkt te hebben met het systeem, vertel ik jullie graag over mijn bevindingen.

Nieuwe technologie, DSOI?
Bij een traditionele radiale ICP wordt het licht opgevangen door één zijde van het plasma. De SPECTROGREEN maakt gebruik van Dual Side-On Interface (DSOI): een tweede kijkpositie. Hierdoor wordt er twee keer meer licht van het plasma opgevangen en dat resulteert in lagere detectielimieten. Ook heeft SPECTRO de CCD detectoren vervangen voor CMOS detectoren waardoor blooming-effecten worden vermeden. Dit geeft als resultaat een betere detectie van spoorelementen in de aanwezigheid van hoge concentraties in de matrix.

 

Plasma  ICP-OES SPECTROGREEN
Het plasma van SPECTROGREEN opgevangen door twee kijkposities


Retro-design

Toen ik de eerste beelden van de nieuwe SPECTROGREEN zag was het niet liefde op het eerste gezicht. De kenmerkende ronde vorm was ingeruild voor een statischer retro-design. Uiteindelijk zullen smaken verschillen en ik kan jullie gerust stellen, want in echt heeft het design zeker zijn charmes. Tevens past er door de nieuwe vorm een autosampler vóór de ICP, waardoor het ruimte kan besparen ten opzichte van de andere SPECTRO ICP’s. Hier stond de autosampler er altijd naast. Echter, het blijft een groot systeem. Dat komt voornamelijk door de degelijke, grote optiek van SPECTRO ICP’s. Dat is een grote kracht van de Duitsers en dit zal niet snel veranderen verwacht ik.

En niet te vergeten: de nieuwe software
De SPECTROGREEN werkt met de nieuwste software: ICP Analyzer Pro, een hele fijne vooruitgang wat mij betreft. Tijdens de ontwikkeling van de software is er een groep gebruikers nauw betrokken geweest bij het project. Als vrouw van een software architect, weet ik dat het niet vaak voorkomt. Maar het heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Waarbij de oude software je verwarde met tal van opties, hebben ze nu gekozen voor overzicht en structuur. Nog beter is het minimaal aantal klikken dat je nodig hebt om een herberekening te maken van een resultaat. Verder is het uiterlijk van de software in een modern jasje gestoken, wat meer rust geeft tijdens het verwerken van resultaten.

 

ICP_Analyzer_Pro_Screen

Een glimp van de nieuwe ICP Analyzer Pro software


Conclusie

De SPECTROGREEN is een echte aanwinst voor de ICP wereld. Ik ben erg blij met de nieuwe DSOI technologie en de software. Voor mij is de nieuwe ICP is een revolutie op het gebied van radiale metingen. Maar ook als je nu axiale metingen verricht en daarbij bijvoorbeeld een verdunning gebruikt dan kan SPECTROGREEN de nieuwe standaard worden. Een radiale meting zonder verdunning bespaart namelijk tijd en geeft minder kans op pre-analytische fouten.

Back to overview

About Sysmex

Sysmex is a company driven by knowledge. Our product and application specialists have broad knowledge about our products. Sysmex knowledge centre is a platform to share our knowledge with the rest of the world. You can find here articles, questions and interviews.  

Uw leverancier voor high-tech analyzers

Wilt u meer weten over ons?

Researcher conducting experiment

Lees meer

Schrijf je in voor nieuwsupdates